tiistai 17. kesäkuuta 2014

Karhunkierros päivä 4. Päähkänänkallion laavu - Porontimajoki

Aamut eivät aina mene ihan putkeen
Kokonaisuudessaan matka sujui hyvin ilman suurempia vammoja tai kolotuksia. Tosin Arnica ja burana saattoivat auttaa asiaan. Vanhat vaivatkin tuntuivat hävinneen. Toki aina kaikki ei mennyt ihan putkeen. Neljäntenä aamuna ihmettelin kuinka kenkä tuntuu niin kummalta, mutta kannattaisi laittaa pohjallinen paikoilleen. No saatiin ainakin kunnon naurut heti aamusta.

Rantapolku




Neljäs aamu aukesi todella aurinkoisena ja lämpimänä. Tähän mennessä oli jo taivallettu yli 50 kilometriä. Matka jatkui Kitkajoen rantaa ja paikoitellen niin rannassa, että horjahtaessa matka olisi jatkunut Kitkajoessa. Maisemat olivat huikean kauniit. Muutaman kilometrin päässä saatiin jo vaihtaa shortseihin ja t-paitaan. Uutisista kuultiin, että Kuusamo oli tuona päivänä ollut Suomen lämpimin paikka.
Neljännen aamun kilometripylväs

Kitkajoen rantaa


Puro
Kuusamon puolella löytyi jo puroja, joista uskalsimme ottaa juomavettä. Kun vesi oli kylmää ja kirkasta eikä maistunut eikä haissut miltään päättelimme sen juomakelpoiseksi. Kolmantena päivänä Jussinkämpältä reilu kolme kilometriä löytyi lähde, josta saimme vettä myös.

Harrisuvanto







Ennen Harrisuvantoa tulimme Pienen karhunkierroksen polulle ja se olikin jo tosi hyvä kuntoista. Näihin maisemiin tullessanne kiertäkää edes tuo 12 km kierros. Se on hyvä päivälenkki ja siellä on Karhunkierroksen makeimmat maisemat. Me kumpikin olimme tuon lenkin muutamaan otteeseen kiertäneet, joten nyt emme kauaa aikaa viettäneet "nähtävyyksillä". Kätköjä haimme muutaman ja Vattumutkassa kipusimme muutaman sata rappusta turhaan. No se kasvattaa luonnetta.

Kalliosaari

Siilastuvalla pysähdyimme syömään ja ihailemaan Jyrävän kuohuja. Paikalla oli paljon päiväretkeläisiäkin.











Jyrävä


Aallokkokoski


 
Hakkuuaukea



















Kun siirryttiin pikku karhunkierrokselta pois poistuttiin samalla Oulangan kansallispuistosta. Maasto muuttui kangasmaastoksi ja paikoitellen oli soita. Alueella oli myös isoja hakkuuaukeita. Päivän sivulenkit ja lämpö olivat vieneet voimat ja takki alkoi olemaan aika tyhjä. Onneksi tasaisin välein oli penkkejä joihin pääsi huilaamaan. Tosin ei niillä kauaa viihtynyt, kun muista päivistä poiketen hyttysiä oli aika paljon.




Virtavästäräkki






Kuuden maissa saavuttiin Porotimajoelle, jossa meidät otti iloisesti vastaan virtavästäräkki. Silloin tosin luulimme sitä keltavästäräkiksi, mutta jälkeenpäin kuulimme, että lintubongarit olivat käyneet tunnistamassa sen virtavästäräkiksi. Olikohan tuo ahkera lintu syönyt kaikki hyttyset, mutta niistä ei enää tarvinnut tällä paikalla kärsiä. Päätimme majoittautua viimeiseksi yöksi toiseen tupaan. Tupia täällä oli kaksi, joissa kummassakin neljä vuodepaikkaa.





Porontimajoen tuvat

Pesullekin päästiin myllytuvan viereen, vaikka matalaahan vesi siinäkin oli. Olisi täytynyt käyttää samaan kierimistekniikkaa kuin myöhemmin tulleet isä ja poika. Keittokatoksessa keittelimme kaasuliedellä vedet ja keitimme myös juomavettä seuraavaksi päiväksi. Nukkumaan menimme taas ajoissa ja koska osa porukasta tuli vasta nukkumaan menomme jälkeen alkuyö oli hiukan levoton. Tuvassakin oli aika kuuma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti